Nej, det är inte OK

… att låta barnen på förskolan smaka på kattmat (se SvD)

De hade temadag om katter och förskolläraren erbjöd barnen att smaka. Hon menar att det är ofarligt. Arbetsgivaren ger förskolläraren en skriftlig varning, då den uppfattar det hela som oetiskt. Det skall även ha skett ett antal gånger.

Kattmat kan innehålla ämnen som inte är bra för någon att få i sig, allraminst små barn.

Läs i AT här och här!

15 tankar på “Nej, det är inte OK

 1. Henrik

  Hur f-n vågar Karin Ahlborg äta kattmat tillverkad i England? Det dör ju forfarande många kor i bse – rena ryska rouletten…

 2. O.

  ”Kattmat kan innehålla ämnen som inte är bra för någon att få i sig, allraminst små barn.”

  Transfetter, färgämnen och konserveringsmedel är alltså okej. Däremot inte kattmat – vars innehåll är kraftigt reglerat. Vad är det du är rädd för att barnen ska få smaka? Nötkött, anklever, vitaminer? Lär dig argumentera utifrån annat än känslor.

 3. Mia

  Hum, ja förutom länken är ovan då så har jag också haft uppfattningen om att djurmat innenhåller färre skumma tillsatser än vår mat.

  Tycker det hela känns överdrivet. Jag praoade på dagis när jag gick högstadiet och barnen stoppar i sig dussintals mer farliga grejor, allt möjligt de hittar ute på gatan eller på golven. Smutsig leklera, gamla tuggumin och gud vette vad.

  Frågan om de vill smaka på kattmat låter rätt mild i jämförelse. Svenskar har nog lite lätt för att få moralpanik.

  Jag vet inte om det är delvis pga smuts och bakterieskräcken som barn här uppe så himla lätt blir sjuka och får en massa allergier? Ungar i södra Europa har inte alls lika mycket sådana problem.

 4. Monika

  Lär dig argumentera utifrån annat än känslor.

  Jag var inte speciellt känslosam. Jag konstaterar bara att det kan finnas ämnen som inte är bra att få i sig.

  Det förvånar mig att två av er reagerar med att visa hur ofarligt det är…

  Själv äter jag inte kött och har aldrig smakat på kattmat. Det räcker med lukten.

  Men vad är det för kött eller fisk som finns i kattmat. Vet man det. Okey för att det inte finns massor av tillsatser.

  Sen är det väl frågan om att man kanske inte skall erbjuda små barn att smaka. Det handlar om för en förskollärare andras barn och då bör man tillfråga föräldrarna först.

  Om vuxna väljer att äta kattmat eller smaka på den får stå för den vuxna. Men när det gäller små barn … mycket tvivelaktigt.

  Henrik
  Du har en poäng!

 5. Monika

  Mia

  Jag praoade på dagis när jag gick högstadiet och barnen stoppar i sig dussintals mer farliga grejor, allt möjligt de hittar ute på gatan eller på golven. Smutsig leklera, gamla tuggumin och gud vette vad.

  Det är förskolepersonalens ansvar att se till att sådant inte händer. Den har ansvar för andras barn!

  Jag förstår heller inte vitsen med att barnen skulle smaka på kattmat. Vad mer skall de smaka på, möss, småfåglar (råa), hundmat, osv. Och är det förskolans uppgift – Nope! Behöver barn smaka på allt för att växa upp som fria, ansvarstagande medborgare… eller i syfte att få empati för katter och hundar och andra djur på basis av deras matvanor.

 6. Jim

  Det är inte konstigt att folk blir ihjälslagna eller på annat sätt misshandlade i ett så fruktansvärt sammhälle som vi har! Hade detta hänt något av mina barn hade jag blivit fullständigt galen!

 7. Metin Kocman

  ”Men vad är det för kött eller fisk som finns i kattmat. Vet man det. Okey för att det inte finns massor av tillsatser.”

  Jag misstänker att det är samma kött som hittas i korv, dvs gegget de är tvungna att mala ner för att det skall gå att sälja eftersom det ser för äckligt ut annars.

  Så vitt jag vet är det inga delar av kor eller kycklingar som är giftiga, så jag vet inte vad det är man skulle vara rädd för.

  Känns som hela uppståndelsen är baserad på massa vild spekulation och moralpanik.

 8. Monika Ringborg Inläggets författare

  Jim
  Och varför hade du blivit fullständigt galen. Kanske därför att du som förälder lämnar dina barn till förskolepersonal som man förväntar sig agerar i enlighet med det också …

  Och det Metin Kocman är vad det handlar om …
  vet inte hur många gånger jag måste upprepa det.

  Alla typer av lärare utbildas till att ansvara för andras barn och detta kräver ett speciellt förhållningssätt … och ett av dem är inte att bjuda barn på t.ex. kattmat utan att höra med föräldrarna först om det är okey. Men fortfarande förstår jag inte vitsen …

  Sen är jag fortfarande förvånad över varför så många vill påtala ofarligheten i för människor att äta kattmat. Behöver vi äta den öht … om inte, så är det ju ointressant utom för de katter som skall äta den hur den egentligen smakar. För mig räcker lukten, som jag skrivit tidigare för att jag ens skall överväga att smaka på den. Om vuxna vill smaka på än det ena än det andra, så är det upp till dom.

  Det var en affär för många år sen som handlade om att det i torrfoder fanns nermalt sådant som inte skulle finnas där. Jag tror det var av sjuka djur. Men jag skall se om jag kan hitta artiklarna.

  Vad vet vi öht om vad som finns i maten…

 9. Metin Kocman

  ”Och det Metin Kocman är vad det handlar om …”

  Jag tycker inte det är vad det handlar om (eller rättare sagt, vad som är intressant i den här frågan). Att föräldrarna får spel är det väl ingen som blir överraskad av.

  Kärnfrågan (i min mening) är ju varför det blir så himla liv just för att det var kattmat. Hade det varit korv fullproppad med suspekta kemikalier + samma nermalda äckelpäckel så hade det varit ok, eftersom det då skulle stå ”Mamma Scans Hot Dogs” på paketet istället.
  Problemet är att det står ”kattmat” på förpackningen och att folk hyser illusioner om att dyngan vi stoppar i oss dagligen skulle vara bättre. Folk missar det verkliga problemet med ljusår…

 10. Metin Kocman

  ”Vad vet vi öht om vad som finns i maten…”

  Nej, och det är ju exakt det som problemet. Det finns nermalda insekter, hår och fiskfjäll osv i massa käk, och tillverkarna är inte ens tvungna att deklarera all skit de stoppar i deras produkter. Och detta gäller människoföda i större utsträckning än djurföda.

 11. Monika Ringborg Inläggets författare

  Jag tycker inte det är vad det handlar om (eller rättare sagt, vad som är intressant i den här frågan)

  Bra att du la till detta inom parentes. För det jag talar om är förskolepersonalens ansvar…. och pedagogiska intention, som jag inte begriper.

  Vad det beror på att en del reagerar så starkt på just kattmat, vet jag faktiskt inte när det gäller andra. Själv har jag haft katt eller levt ihop med personer dom haft katter sen jag var barn fram till för några år sen och jag gillade inte lukten. Även om viss kattmat luktade bättre än annan. Men det hände ofta att inte ens katterna gillade den. De ville helst ha människoföda… som fisk och fläsk mm.

  Och om inte ens katterna vill ha den? Men är till slut tvungna att äta den om inget annat finns, ja då börjar man undra. Jag hade en katt som hellre svalt i ett dygn än åt av viss kattmat. Vad gör man då? Ger den mat den gillar såklart.

  Men katter är finsmakare. Kanske de ibland känner när något inte är okey – vem vet? Och om katter blir sjuka av viss kattmat och friska när man slutar med den, säger det också en del. Och när det gäller katter kan man ju inte säga att det handlar om inbillning eller något psykologiskt. Inte heller om moralpanik eller hysteri. Om katter blir sjuka, kan också barn bli det. Och man vet inte av vilken sorts kattmat.. för hur kan man på lukten känna om något är friskt – det luktar ju illa även som färskt …

 12. Monika Ringborg Inläggets författare

  […] och tillverkarna är inte ens tvungna att deklarera all skit de stoppar i deras produkter.[…]

  Det behövs en skärpning …

  Frågan är varför insekterna skall med … som utfyllnad då …

Kommentarer är stängda.