Varför syns aldrig satsningar

Varför syns inte satsningar som de borgerliga politikerna som styr nu gör (se SvD). Denna gång handlar det om Stockholms skolor. Sextio procent av dem som blivit tillfrågade säger sig snarare behöva dra ner, främst på pedagogisk personal. Politikerna försvarar sig med att ha gjort satsningar främst på de yngre barnen.

Men, är det inte frågan om att så många blir underkända i kärnämnena som debatten handlat om. Och då kommer vi upp i äldre åldrar. Gick de inte på val på detta. Visst har de satsat genom att införa nya regler så det blir ordning och reda, men om man samtidigt satsar så att många blir uppsagda på grund av bristande resurser, blir det tvärtom. Det blir större grupper och därmed svårare för en lärare att hålla den ordning som man efterlyser.

Den borgerliga stadshusalliansen har pekat på miljonsatsningar för både år 2007 och 2008. Men de satsningar som utlovades inför valet har i praktiken ätits upp av höjda lärarlöner och andra kostnadsökningar, har s-oppositionen hela tiden hävdat.

Lotta Edholm (fp) tar inte till sig kritiken och menar att skolorna har fått färre elever, att de höjt schablonsatsningarna med 5% och att de nu måste städa upp efter socialdemokraterna.

2 tankar på “Varför syns aldrig satsningar

 1. Jan Åkerstedt

  Om man läser Skolverkets rapport från inspektionen av Stockholms skolor så förstår man varför ökade resurser inte ger någon synbar förändring. Själv tycker jag att det är märkligt att våra politiker inte tar till sig Skolverkets analys och gör något åt bristen på ledarskap som de för fram.

  I Stockholm så har man ersatt de ganska misslyckade utbildningsnämnderna per stadsdel med en central utbildningsnämnd. Dock verkar nivån på ledarskapet var oförändrad.

  M V H jan

 2. Monika Ringborg Inläggets författare

  Hej Jan
  Jag har letat och letat efter skolverkets analys om bristen på ledarskap. Har inte tid att läsa hela analysen. Det finns massor av länkar.

  Men jag tror det brister betänkligt på många håll. För en hel del år sen tog de bort kravet på att skolledare skulle ha pedagogisk utbildning för att kunna anställas. Man trodde att ledarskap i sig själv räcker. Men nu är den pedagogiska verksamheten lite speciell och man måste kunna förstå lärarpersonligheter .

  Denna förändring tror jag är en orsak till brister i ledarskapet.

Kommentarer är stängda.