Ha sommarlov på bloggen? + Update om studietiden

Update

Nu hade jag för bråttom (se längre ner) – Se här: Studietiden måste bli kortare + Läsarna anser

Återkommer med fler synpunkter om denna idé.

MEN, kommentar angående denna fråga vill jag ge redan nu.

Varför tar då utbildningen så lång tid? Det kan finnas många ­olika förklaringar. En sannolik faktor är de snåla ekonomiska vill­koren för studenter.

Jo, självklart har de ekonomiska villkoren betydelse, men kanske också för att lärande är en process som inte går att forcera. Kunskaper behöver mogna och för det krävs återhämtning, vila, göra något annat. Att bara köra på – nej, det är ingen bra ide. Kortare lov kommer troligen öka pressen på studenterna som redan nu upplever sig vara pressade. Långa sommarlov kan ge dem en chans att få jobb. Vikariera då andra tar semester. Då får kunskaperna mogna under tiden.

**************************

Jag har gått runt lite och kollat läget. Det är ovanligt tyst, men det har sin förklaring, lärare jobbar och lärare är på väg att ta uppehåll och stänger sina bloggar, eller i varje fall funderar på om de skall göra det eller inte. Björklund och Leijonborg verkar också ha annat att göra. Det är tyst från det hållet också.

Själv skriver jag inte så ofta på den här bloggen. Har ju en annan blogg på vilken jag skriver om andra saker och när jag tycker till, när jag inte tycker mig behöva belägga någonting eller ha tillräckligt på fötterna.

Kommer inte att ta sommarlov från bloggen. Men helst vill jag nog helt enkel vicka på tårna i Medelhavet eller ligga i hängmattan som Anne-Marie Körling skriver på Svenskläraren kommenterar

Fast den här latmasken kanske man skall efterlikna.

Foto ©Majken, Stockholm 2008

Fast det blir inte förrän efter midsommar. Jag har en hel del examinationer kvar att bedöma fram till midsommar. Semester blir det inte än för min del. Jag har lyckats få en veckas sammanhängande forskningstid nu. Har hunnit med en del, läst Apple, skrivit till en del i ett kompendium som jag ständigt reviderar. Fast min egen forskning har jag inte hunnit med.