Ger lite fel bild?

Jag börjar bli lite konfunderad över vissa av regeringsmedlemmarnas härkomst som de tar upp för att visa att de har förståelse för hur folk lever och upplever sin situation. Jan Björklund talade i utfrågningen om att hans mamma kom som krigsflykting till Sverige och Reinfeldt talar om att han kom från förorten.

Men Björklunds mamma kom som krigsflykting från Norge 1945 och Reinfeldt kommer från Täby.

Jag börjar förstå avståndet mellan regeringen och verklighetens folk.

Det bör vara en viss skillnad mellan att komma från ett grannland som Norge till Sverige, där skillnaden mellan språken och kultur inte är så stora, som att komma från andra sidan jordklotet. Och det är skillnad att komma från Täby än att komma från t.ex. Hökarängen, Rågsved mm. Det är naturligtvis lättare att bli integrerad i den meningen Björklund och Folkpartiet talar om, om man kommer från Norge och Danmark än från Iran. Jag har aldrig hört talas om att några ur den norska befolkningen som kommit till Sverige har blivit föremål för främlingsfientlighet.

Att leva i krig är naturligtvis lika jävligt i varhelst i världen det pågår, även om vissa krig har otäckare inslag än andra.

En annan sak som ger lite fel budskap är att Hägglund menade att han skulle kunna städa hos t.ex. Björklund och att Olofsson menade att man lär sig något av alla jobb. Men, de kommer ju aldrig hamna i den situationen.  De lär inte behöva registrera sig som arbetslös hos AF och inte lär de drabbas av fattigdom heller, den dagen då de inte längre är ministrar. Och nog är det väl enklare att stå ut i ett tillfälligt jobb trots att det är okvalificerat, om man redan har en hög utbildning och bara väntar på chansen att få börja jobba i det yrket igen. Man har ju så många fler kontakter och möjligheter.

En tredje sak jag vill ta upp är att Björklund försvarar sig med att han inte är främlingsfientlig eftersom hans mamma kom hit som krigsflykting och för att han har adopterade barn från andra sidan jordklotet. Det är ingen garanti mot främlingsfientlighet. Det finns människor inom och mellan olika invandrargrupper här i Sverige som också kan uppvisa det.

Fast jag tror inte att Björklund är främlingsfientlig, bara att han utgår från sina egna erfarenheter och därför inte riktigt hamnar rätt.