Vräkning eller arbetslös utan försörjning – det kan bli valet för många

I sista numret av Hem och Hyra (tyvärr finns inte artikeln på nätet, men en artikel om vad jurister anser finns – se HÄR) läser jag om en man Ola, som inte längre är välkommen som hyresgäst hos Familjebostäder. Skälet är att han tagit ett jobb i en annan stad för att inte gå arbetslös i Göteborg. De menar att han inte längre har behov av sin lägenhet längre. Han åker hem varje helg – dvs han veckopendlar mellan Göteborg och Jönköping. Han har sin familj, sina vänner i Göteborg och det är där han känner sig hemma. Svea hovrätt har gett Familjebostäder rätt. Nu har han dock fått en källarlägenhet, så han kan stanna. Men förlorat sin lägenhet har han definitivt gjort.

Är man arbetslös i dagens Sverige måste man ta ett jobb i en annan stad, annars förlorar man sin ersättning från A-kassan. Men alternativet är att man kan bli vräkt från sin bostad, för att man inte anses ha behov av den. Men kanske man tar jobbet i en annan stad därför att man är tvungen, tills något närmare dyker upp.

En företrädare för Familjebostäder säger följande:

Hur skulle det se ut om allmännyttan hade lägenheter som stod tomma i veckorna?

Jurister säger:

Men Olas fall visar tydligt att hyreslagen måste moderniseras så att den står i samklang med arbetsmarknadens krav på ökad rörlighet. Annars slår man undan benen för alla andra ensamstående som i likhet med Ola tvingas veckopendla för att få jobb.

[..]

”Lösngen på bostadsbristen kan inte ske på bekostnad av enskilda hyresgäster.”Roger Höög, jurist Hyresgästföreningen

Jag känner till att man måste visa att man har behov av sin lägenhet, och visst kan det ligga något i detta. Men ändå frågar jag mig om en hyresgäst inte har rätt att vara var de vill någonstans. Och om de inte hyr ut olovandes i andra hand, tjänar de ju inte på att ha lägenhet på annan ort, annat än kanske viss skatteavdragsmöjlighet.  Och speciellt under de omständigheter som råder nu på arbetsmarknaden och de nya reglerna.

Det kanske möjligen skall vara så att ensamstående skall leva i kappsäck. För att flytta från den ena staden till den andra innebär flyttlass, och kanske också en känsla av hemlöshet. För hur länge är jobbet kvar på den andra orten? Är det någon mening att ens försöka skapa ett hem?

Det verkar som om olika lagar sätter människor i svåra situationer. Om man inte tar ett jobb i en annan stad och inte orkar pendla tjugo mil varje dag fram och tillbaka, riskerar man att bli vräkt. Och varför skall man bara använda sin lägenhet till att sova. Vilket man troligen verkar behöver då. Om man inte tar jobbet, blir man av med sin försörjning och förlorar sitt hem då också. Moment 22!?

Familjebostäder åberopar bostadsbristen. Men den som fått Olas lägenhet lämnar en lägenhet i Bergsjön. Vem som får den lägenheten är ovisst. Ola kan inte se på vilket sätt vräkningen har påverkat bostadsbristen i Göteborg.

Ja, vad skall man säga om det här?

Är det inte en bättre lösning att bygga fler hyresrätter än att jaga eventuella frånvarande hyresgäster, som inte har något annat val.