En klok person

Med anledning av rånet mot IKEA och att lösningen skulle vara att ta bort kontanthanteringen har en klok person som kan se längre än sin egen nästipp (se SvD), skrivit en artikel om vilka följderna skulle kunna bli om man tar bort kontanterna i ett samhälle och endast förlitar sig på användningen av kreditkort.

Det är befriande när man i en artikel läser om vilka svåra konsekvenser en till synes enkel lösning på ett problem kan skapa. Det är numera relativt ovanligt att läsa en artikel som inte bygger på de-enkla-lösningarnas-princip (som ersätter den tidigare sunda-förnufts-principen).

Om vi leker med tanken att vi avskaffar kontanter i samhället utan att angripa problemets kärna – brottsligheten – så kommer vi att få en utveckling där brotten istället blir mer avancerade och med större våldsinslag. Människor tas till fånga och hålls som gisslan tills de har fört över sina tillgångar till sina kidnappare. Hot och våld kommer att i större utsträckning riktas mot privatpersoner. Kidnappningar, bilkapningar, gisslantaganden och annat kommer att bli på modet, medan butiksrån och värdetransportrån kommer att försvinna.

Ja, och den typ av samhälle vill vi inte ha. Då är det bättre att bli av med kontanterna. Han trycker även på att det finns många som inte har kreditkort (inte kan ha det) och att vi vid många tillfällen behöver ha dem.

Men som jag uppfattar budskapet är att det är kriminaliteten som man skall bekämpa, inte begränsa folks tillvaro. När denna begränsning kan leda till ännu grövre brott och mer begränsning i slutändan. Frågan är bara hur vi bekämpar den. Det ges inga svar, men det kan man inte begära, ens av en klok person.