Sätta betyg på lärare

Maud Olofsson (se SvD) går ut med förslaget som varit uppe en gång tidigare om att eleverna skall få sätta betyg på lärare.

– Jag tycker att eleverna ska kunna betygssätta lärarna. Jag har studerat ett sådant system i USA. Där var det alldeles självklart att eleverna hade synpunkter på lärarna.

Det leder i sin tur till att duktiga lärare får högre lön, menar hon.

Det finns ett feltänk i det här – ett betyg på en lärare visar inte att hon eller han är duktig. Det visar endast vad eleverna tycker om sina lärare. Det säger mer om den som sätter betyget än om läraren. Det är inte heller säkert att det är den som är populärast som är duktigast. Om vi nu skall tala i dessa termer.

Vi kan inte som jag ser det ha en skola som grundar sig på vad elever tycker om lärare. Lärare har ett uppdrag och många gånger kan detta uppdrag stå i total kontrast till vad eleverna vill lära sig. Om då läraren verkligen är professionell och får ett lågt betyg så får hon eller han lägre lön, i vilket fall inte högre lön. Det som kan komma ut ur detta är att kollegialiteten blir annorlunda än tidigare. Slutenheten kanske blir alltmer tydlig. Att kunna tala med sina kollegor om något man upplever som problematiskt eller att kunna erkänna att det här behöver jag veta mer om är essentiellt inom utbildningen.

Hur skall eleverna kunna sätta betyg, då det krävs en hel del för att kunna sätta betyg på en lärares kompetens. För oss lärare har det tagit många år, lång utbildning och erfarenhet för att vi skall kunna sätta betyg, dvs. bedöma lärandet hos elever och studenter utifrån deras examinationer mm. Om man hanterar betyg på detta förenklade sätt, finns risken att man inte inser hur mycket kunskap som verkligen ligger bakom ett betyg.

Frågan är alltså på vilket sätt vi får in mer kompetens i skolan?

Självklart skall eleverna få tycka till om sina lärare … men det kan aldrig ligga till grund för lönesättning eller fastställande av någons kompetens. Det är att ta ifrån de professionella ansvaret och istället lägga det på eleverna. Och det kan aldrig vara elevernas ansvar.

Jag är nu inte ensam om att ställa mig frågande till det här förslaget – Elever och lärarfack dömer ut Olofssons förslag.

3 tankar på “Sätta betyg på lärare

  1. Jan Lenander

    Bra sammanfattning av varför sätta betyg på lärare fungerar så dåligt i Sverige och på många ställen även om någon enstaka skola i USA lanserar det som ett framgångsrecept. Sen kan vi säkert utveckla våra system för att ta till vara elevsynpunkter även om mina elever är väldigt trötta på enkäter etc.

    Jag ser det här som ett tecken på att centerpartiet behöver ägna sig åt en rejäl skolpolitisk internutbildning.

  2. Monika Inläggets författare

    Ja, en del politiker behöver veta mer. Jag tror att de utgår från sin egen skoltid, då det såg helt annorlunda ut. Många gånger slår de ju in öppna dörrar. Vill införa något som redan existerar, t.ex. utvärderingar, elevsynpunkter mm. Det märks på många sätt, när man är inne i systemet att deras bild är av äldre design. Det mest oroande är att de kan utgå från enstaka exempel i tron att detta gäller rent generellt.

  3. Pingback: NEJ – elever skall inte sätta betyg på lärare | Annica i Vättlösa

Kommentarer är stängda.