Ja, vad bråkar man om

Självklart är dessa förmåner man tar upp i SvD en del av sanningen, men ta även upp hur folk för övrigt lever i Grekland och hur många butiker och näringsidkare som får slå igen, att utbildningen är så dålig att de flesta måste ha privatundervisning till sina barn och att … ja den listan är också lång. Då får man också perspektiv. Skillnaden mellan olika grupper är mycket stor – de kan tjäna från 500 – 5000 euro i månaden. Omsätt det till vårt samhälle, så ger det också perspektiv. Priserna har nästan samma nivå som här i Sverige. Det är inte speciellt billigt att leva där.

Dessutom får vi inte glömma att det grekiska folket blivit totalt grundlurade, då de trott att det funnits pengar till det här.

Så, ja, vad bråkar man om?!

De som undrar, kan ju flytta ner och leva där en tid.

Den här bonusen har en logisk förklaring

Busschaufförerna i Aten får åka till och från jobbet på arbetstid och den som klarar att komma i tid får dessutom en bonus på 310 euro.

Därför att bussar mm oftast aldrig kommer i tid,  om den överhuvudtaget kommer samt att trafiken är mördande. Lever man i Athen går det oftast fortare att gå. Om man inte är tvungen att ta bussen därför att det är för långt att gå.

10 tankar på “Ja, vad bråkar man om

 1. Peter

  Allting är alltså otroligt dåligt planerat. Om inte det grekiska folket bär ansvar för detta, vem gör det? Andra folk som de lånar pengar av?

  Antingen får man själva ta itu med korruptionen, slarvet och ineffektiviteten eller så får man väl begära att bli satt under europeiskt förmyndarskap. Det vore kanske det bästa, att man låter ekonomer och jurister från exempelvis Tyskland reda ut vad som egentligen har gått snett i Grekland och sedan rensa upp i korruptionsträsket och djungeln av orimliga arbetsförmåner.

 2. Monika Inläggets författare

  Det är väl snarare den tidigare grekiska regeringen som bär ansvaret för det som händer nu. Man kan inte ge hela folket skulden … Titta på saker som vår regering beslutar om i Sverige. Bär hela folket skulden då om det går fel. Det är representativ demokrati vi har inte deltagande. Jag bär knappast skulden för de utförsäkrade i Sverige, speciellt inte eftersom jag inte röstade på alliansen.

  Jag håller med om att de måste göra något nu, men samtidigt förstår jag upproret.

  Jag älskar verkligen Grekland och speciellt Athen, men jag lovar dig – leva där permanent – aldrig i livet.

 3. Peter

  Dessvärre är det svårt att fördela om ansvaret på ett mer rättvist sätt än så. Visst är det i första hand regeringen som bär eller bör bära ansvaret för sina misstag men det är svårt att straffa dem på annat sätt än att byta ut den vid nästa val. Ja, bortsett från om de har begått rena lagbrott men även då är det orealistiskt att de skulle kunna tvingas betala tillbaka de pengar som har förslösats under deras inkompetens eller korruption.

  Det som återstår blir därför att antingen låta det grekiska folket eller utlandets folk lida för den grekiska regeringens misstag. Båda fallen kan tyckas orättvisa men jag vill ändå hävda att det grekiska folket är närmare i ansvarskedjan. Dels för att greker till skillnad från utlänningar har rösträtt i Grekland. Dels för att de som gynnats av det grekiska vanstyret har varit (stora grupper av) greker och inte utlänningar.

  I Sverige är vi också grundlurade av våra politiker, inom andra frågor. Men istället för att protestera, löpa amok eller ens ändra röstbeteende så tiger och lider vi. Åtminstone de flesta. Det är väl kanske inte den bästa lösningen heller. Problemet är väl snarast det motsatta här. Vi tar på oss ansvaret för hela världens kriser medan grekerna inte ens vill ta ansvar för de egna.

 4. Monika Ringborg

  De använde sin rösträtt och röstade fram Papandreou. Det är han som måste städa upp efter den tidigare regeringen.

  Självklart måste det grekiska folket nu främst ta ansvar för sina egna liv. Det har de väl alltid fått göra till syvende och sist. Absolut! Det är väl ingen som säger något annat heller. Men som jag förstått det, har de varit i god tro.

  Det jag reagerar över är att man bara ger en bild av hur de lever istället för flera bilder.

  Ja, vi svenskar tiger och lider och löper inte amok … men en jämförelse mellan oss och det grekiska folket haltar betänkligt. Vi har råd att tiga och lida som folk betraktat. Och även om vi inte gillar alla beslut, t.ex utförsäkringarna litar vi på att det kommer lösa sig – vilket det verkar göra nu när oppositionen vann omröstningen. Den lyxen har inte det grekiska folket – tilliten!

  Men för att vara rättvis, det är en klick som bråkar. De flesta demonstranter är fredliga.

 5. Varg i Veum

  Men om nu bussarna inte kommer i tid för att förarna inte får bonusar så är det ju någonting väldigt ruttet. Då får man sparka förarna som inte håller tiden utan bonusar.
  Om det är ”mördande” i trafiken så borde väl facket försökt att se till att de fick drägliga arbetsvillkor istället för att de ska behöva mutas att slita ut sig i den ”mördande” trafiken, som tydligen inte var mer mördande än att lite klöver i fickan kunde fixa det…

 6. Monika Inläggets författare

  Håller med om att bonusar inte är rätt sätt – speciellt inte eftersom det är trafiken som till stor del bidrar till det. Förarna fick väl åka hemifrån tidigare kanske … för att komma i tid.

  Nej, men mycket är inte bra i Athen … och för att orka leva där måste man som svensk radera bort mycket av den svenska mentaliteten och inte räkna med att allt är som hemma :-). För i längden blir det påfrestande även för en tillfällig besökare som jag … Men jag skulle nog kunna leva där i ett år eller så, men jag vet ju att det är möjligt att när som helst åka hem till det jämförelsevis trygga Sverige.

  Jag fick t.ex. inget diplom när jag läste grekiska för att jag inte kunde ta mig till skolan på två dagar grund av busstrejk. Det var för långt att gå i 42 graders värme. De tog inte någon hänsyn till det. Och då betalade jag ändå dyrt för den kursen. Jag fick helt enkelt gå om kursen vid ett senare tillfälle och betala lika mycket.

  I Sverige skulle detta vara fullständigt otänkbart!

  Man kan ju även fråga sig hur stor makt facket egentligen har med tanke på alla strejker som dessutom kan vara långvariga.

 7. Monika Ringborg

  Nu hänger jag inte med Helena!
  Det du säger ger politikerna total ansvarsfrihet … och ger även dem som inte röstat in en regering ansvaret.

  Men på ett sätt är jag inte förvånad … Regeringen Reinfeldt menar ju att det är oppositionens ansvar att hans regering kan regera …

  Tror du får förklara närmare om jag inte skall tro att allt är upp och ner eller att mina värsta fördomar blir besannade.

 8. Helena von Schantz

  Monika, ingen myndig människa har total ansvarsfrihet i en demokrati. Ett exempel: SD är ett ungt parti. Stort stöd i skolorna, många unga engagerade i partiet. De är ändå en liten grupp, men om de flesta andra unga fnyser åt politik och skiter i vilket får de en oproportionerligt stor makt. Den balansen har också de oengagerade skuld i och ansvar för.

  Man ska rösta med omsorg och anser man att politikerna är korrupta, inkompetenta eller på annat sätt ovärdiga att delegeras ansvar ja då måste man kliva fram och ta det själv.

Kommentarer är stängda.