Det stör mig och det är stötande

Tittade på Världens bästa skitskola i går på TV2 där det handlade om friskolekoncernerna och deras pedagogik, koncept och deras storvinster.

Det har från början stört mig oerhört att statsfinansierade friskolor får gå med vinst. Och Ola Sahlsten som är socialdemokratisk politiker, ponera politiker som har gått med 253 440 000 kronor i vinst, samtidigt som han har fått svidande kritik, inte ens uttalar sig om det. Det finns fyra stora friskolekoncerner och de tjänar mycket – Baggium (Ola Sahlsten) och John Baur-gymnasiet som nu köpts av riskkapitalister i Danmark, som är två exempel.

Det är VÅRA skattepengar som går rakt ner i fickorna till aktieägarna. Att friskolorna går med vinst kan så vara, men självklart skall de gå tillbaka in i verksamheten, vilket det i nuläget alltså inte görs och det inte bara stör mig. Det är stötande. Samtidigt som skolan i Jordbro måste läggas ner på grund av ett för litet elevunderlag. Skolan har blivit en marknad, en kvasimarknad som bl. a forskare som Bunar kommit fram till.

Allt för valfriheten, där vissa lägger skattepengar på att locka elever till skolor med knapphändig pedagogik och där vissa inte har något val alls, t.ex. eleverna i Jordbromalmskolan.

Jag är också för valfrihet, men inte på det här sättet och skolan skall absolut inte generera vinst som går direkt ner i aktieägarnas fickor. Jag är inte förvånad över att regeringen inget gör. Det här just det här de arbetar för – att generera storvinster åt kapitalister. Och så förvånar DE sig över att skolans har blivit så dålig under de senaste tjugo åren sen den borgerliga regeringen 1991 satte igång friskolereformen. Kanske även med sossarnas goda minne, eftersom inte de heller har gjort något åt det. Pengar rinner bort och det är privata intressen som styr.

Tycker ni inte att det är stötande att en del av skolpengen genererar vinster som inte går tillbaka in i skolverksamheten och speciellt med tanke på att det är skattepengar som är till för skolan och eleverna. Oavsett om det är en fullt godkänd pedagogik och en skola som når framgång.

Det här är en skandal utan like och jag tror inte att Björklund kommer att gå ut på samma sätt, som han gör annars. Men jag blir glad om jag har fel. För det här måste ändras. Han pratar om brist på duktiga lärare och lägger allt fokus på lärarutbildning mm. Men inget fokus på att resurser försvinner från skolan in i stora koncerners vinstkonto. För om han inget gör, om regeringen inget gör, ja då har de förlorat det sista av sitt redan sjunkande förtroendekapital hos mig.

Fler som reagerat är Johan Kant

5 tankar på “Det stör mig och det är stötande

 1. Maths

  Jag håller med dig! Även om jag kan tycka att det blir fel ur många aspekter när man kan fritt välja grundskola. En lite specialisering av gymnasier med valfrihet, ja, men inte på grundskolenivå.

  Och jag delar din analys av att sossarna sitter i samma båt. Dom ändrade riktning i slutet av 80-talet, då rörelsen sprack med sossar som gräsrötter och nyliberaler som ledning.

 2. Helena von Schantz

  Ja, jag går ett steg längre och är mot valfrihet helt och hållet. Varför ska man kunna välja skola? Är skolan där ens barn går inte bra får man göra två saker. Slå larm och kavla upp ärmarna och göra något åt saken.

 3. Monika Ringborg

  Maths
  Ja när det gäller skolan är alla lika goda kålsupare.

  Helena
  Jag tycker det är bra att det finns en möjlighet att välja skola utan att det skall behövas utredningar mm. Eller att föräldrarna måste flytta, vilket de gjorde förut.

  Men samtidigt kan jag hålla med dig om att man skall protester. Och i den här formen har det inte lyckats alls.

 4. Morrica

  Monika, jag håller med dig – det är bra att det finns möjlighe att välja skola utan att det skall behövas utredningar eller byte av adress eller annan onödig byråkrati.

  Däremot delar jag överhuvudtaget inte din upprördhet över pengarna. Det är inte eventuell vinst som är problemet. Problemet är att det med statens, skolinspektionens, medias, kommuners och allmänhetens goda minne finns skolor i landet där elever sitter av sin tid utan att ges möjligheter att lära sig det de har laglig rätt att lära sig. Att det finns skolor där hälften och fler ändå av eleverna inte har tillräckliga kunskaper för att få godkänt betyg. Och att det finns elever som ändå får godkänt betyg, av olika orsaker.

  Det är problem som upprör mig.

Kommentarer är stängda.