Brutalt faderskap

Tioåring blev lämnad efter en match i bandy av sin pappa (känner motstånd till att skriva pappa) som blev så missnöjd med sonens prestationen att han tog pojkens ytterkläder och körde ifrån honom. SvD Lagledaren hittade den frysande och gråtande pojken utanför en idrottshallen i Uppsala. När han ringde upp pappan svarade denne ”pojken hade spelat för jävla dåligt och kunde gå hem”. De bodde i Stockholm.

Tioåringen hade i allafall så stor självbevarelsedrift att han stod kvar, om han inte blev alltför chockad för att överhuvudtaget kunna röra sig.

Lagledaren Conny Eriksson säger: – Det är barnmisshandel. Man lämnar inte sitt barn i en annan stad och åker hem, säger han. Han ger även pojkens egna lagledare en känga, då han undrar var denne var någonstans. Lagledare skall alltid lämna hallen sist.

Och det hjälpte inte att ringa pappan:

Efter flera samtal fick han till slut tag på en annan förälder som kunde skjutsa hem pojken.

Vet inte hur jag skall uttrycka mina känslor –  Sporten visar verkligen upp en av sina avigsidor. Hysteriska föräldrar som inte kan stå ut med att deras barn inte presterar som de skall. Föräldrar som lever genom sina barn, därför att de själva aldrig klarat av en sportkarriär. Vettet går ur, helt enkelt. Eller hur skall man annars förklara saken. Alla, med vettet i behåll måste ju förstå hur det måste ha känts för den lilla tio-åriga grabben. De allra flesta hade aldrig kommit på tanken att lämna grabben kvar.

Det här är något tio-åringen aldrig kommer glömma och sportintresset bör ha försvunnit på ett kick – Läs även Tokmoderatens inlägg.

Han skriver bl.a:

Men att gå därifrån till att lämna en 10-åring i kylan utanför en innebandyhall i kortbyxor och matchtröja för att låta ungen gå från Fyrishov och Uppsala till hemmet någonstans i Stockholmstrakten är att trappa upp den psykiska tortyren till psykisk misshandel.

Brutalt faderskap som inte får förekomma.

 

11 tankar på “Brutalt faderskap

 1. Pia Johansson

  Pappan bör smaka på sin egen medicin då han totalt misslyckats i sitt faderskap. Sätt av honom på samma ställe i samma klädsel, samma kyla och se till att han får GÅ hem till Stockholm. Se dessutom till att han fråntas faderskabet och tvångskastreras så han alldrig får tillfälle att utöva faderskap på några barn igen. Vart har vi mamman och vad gör svenska myndigheter?

 2. Monika Ringborg Inläggets författare

  Ja du Pia. Vad skall man säga egentligen! Smaka på sin egen medicin kanske skulle vara en bra åtgärd, men gärna från Gävle istället. Troligen kommer myndigheterna kopplas in!

 3. mia lind

  Jag tror det handlar om kulturkrock. I vissa länder är det OK att misshandla barn, det anses främja styrkan och modet. Läs t ex Ayaan Hirsi Alis bok ”Nomad” om hennes uppväxt i Somalia. Både hon och hennes bror blev brutalt misshandlade av pappan regelbundet, så ock alla andra barn i grannskapet.

  Vi som har idrottande barn ser hur mycket råare klimatet har blivit på sista tiden. Överengagerade föräldrar har alltid funnits men nu är det plötsligt ok att misshandla, att sparka ner domaren, att hota och leva rövare – dessa inslag kommer från ”kulturer” som är oss främmande.

 4. Monika Ringborg Inläggets författare

  Mia
  Vet vi vilken kultur de kommer ifrån?

  För övrigt, finns det barn som blir misshandlade i Sverige också av föräldrar med svenskt ursprung. Jag lägger inte in något kulturellt betingat i det här.

  1. ellen

   jag tycker det är helt sjukt att göra nått sånt jag skulle inte kunna föreställa mig hur denna pojken måde!!! Min kusin var och spelade den tävlingen och man skulle inte tycka att det var kul om det var han !!!!! 😦

 5. Gertie Hammarberg Tersmeden

  Jag tänker också på alla barn/ungdomar som lever med en klump i magen och får utstå psykisk misshandel i det lilla, varje dag vid köksbordet eller inför familjens vänner. Borde inte tränare och andra föräldrar reagera så fort de hör och ser sådant som snarare handlar om att föräldern vill lyckas genom barnet. Vi måste börja i det lilla. Det som har hänt är avskyvärt!

  @mia lind, kulturkrock tror jag inte att det handlar om. Tänk när en flicka blev avvisad från ett fjärrtåg på en för henne okänd station trots att systern var på toa och trots att konduktören och flickan inte förstod varandra rent språkligt.

  1. Monika Ringborg Inläggets författare

   Håller helt med om att det som hänt är avskyvärt. Och att tänka på hur vi bemöter barn i det lilla, i vardagen är också något som måste bli bättre.

   Rötägg finns i alla kulturer!

 6. Pingback: Så ÄR det bara! « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen

 7. Mrs G

  Fler måste få upp ögonen för att det inte är varje människas rättighet att skaffa barn hur som helst bara för att man vill.
  Att sätta ett barn till världen innebär en skyldighet att värna om och göra sitt yttersta för barnets välmående.
  Alltid och fram tills barnet är myndigt och vuxen nog att klara sig på egen hand.

  Mrs G (frivilligt barnlös men värnar om barnens väl)

  1. Monika Ringborg Inläggets författare

   Absolut och jag associerar pappa till någon som ställer upp och skyddar sina barn. Jag kan mycket väl föreställa mig hur jag skulle känt mig om min egen pappa gjort något sådant. Ja, även om man är frivilligt barnlös värnar man om barnen. Det är en instinkt som vi har även om vi inte har några egna barn.

Kommentarer är stängda.