Upprörande om rattfylleri

Såg på Uppdrag granskning i går och visst kan dessa vara upprörande, men det igår om att man systematiskt kan begå brott som rattfylleri utan att det blir straff, då man har skyddstillsyn var mer än lovligt upprörande. Ännu mer upprörande var att frivården som skall ta hand om de som har skyddstillsyn inte får veta att de fortsätter att systematiskt köra rattfulla ute på vägarna, därför att åklagarmyndigheten inte har skyldighet att informera.

Inte skyldighet att informera!!?

Om någon har 20 åtalspunkter, stryker man 18 och går till åtal mot två stycken, i ett fall de lindrigaste. Rätten får inte ens veta att den som har dessa två åtalspunkter har 18 strukna. De handlar om att det inte blir ett högre straff och då är det ingen mening med att ta upp dem.

Men vilka signaler ger det – att det är helt okey. De som blev intervjuade och hade många brott som blivit strukna, sa att det är en bonus för dem, men att gemene man måste undra. De tycker själva att det är konstigt att det inte blir något straff alls, fast de förväntat sig minst 6 månaders fängelse. En åtalspunkt som gällde en vansinnesfärd genom centrala Göteborg i 150-160 km/h ströks, medan en mycket lindrigare lades fram.

Nu talar man om att kunna få rättigheten att ta ifrån dem med många rattfyllor bilen, men att det är svårt att få igenom.

Jag förstår faktiskt ingenting!

När man kör rattfull gör man sig skyldig till ett grovt brott – man kan jämställa det med att man går ut på stan och skjuter vilt omkring sig. Att inte någon träffas gör inte brottet mindre allvarligt. Trettiotusen (30000) anmälningar per år görs av polisen på rattfylla. Och hur många går till åtal eller stryks på grund av skyddstillsyn. Jag trodde straffen också var för att skydda oskyldiga från att råka illa ut. Inte att de skall kunna fortsätta att göra brotten.

Sen slår jag direkt över till Efterlyst, då Tomas Bodström avslutandevis säger att vi är ett land med de högsta straffen för rattfylleri. Och jag fick en surrealistiskt känsla av att befinna mig i någon slags overklighet.