Lärarutbildarna

Igår läste jag en kommentar av Göran Levin på Skola och Samhälle i vilken han berättar hur verkligheten ser ut för lärarutbildningen och dess lärarutbildare. Och idag läser jag en recension av Sven-Eric Liedman, i vilken han redogör för skillnaderna mellan den svenska och finska skolan. Här skriver han bla om lärarutbildarna:

Än mer åsidosatta har lärarutbildarna blivit. Utbildningsministern har fnyst föraktfullt om pedagoger. Och visst finns det dåliga pedagoger, precis som det finns dåliga hjärnforskare, kärnfysiker och idéhistoriker. Men överlag? Och hur ska lärarutbildningen kunna funge­ra om lärarutbildarna a priori är misstrodda?

Det jag skriver om min verklighet når inte fram och får inte effekt. Men förhoppningsvis kommer beskrivningen av lärarutbildningen och dess lärarutbildare gjorda av andra mer tongivande personer, som motsvarar en verklighet ge effekt och inte endast vara en åsikt som blivit en sanning. Det är svårt att förstå vilka motiv som har funnits bakom spridande av detta misstroende.

8 tankar på “Lärarutbildarna

 1. Maths

  Det är svårt att förstå vilka motiv som har funnits bakom spridande av detta misstroende.

  Populism för att få politisk makt? En tidsanda i slutet av 80-talet?

 2. Jan Lenander

  Jag tror att misstron i stor utsträckning har spridit sig av sig själv och att eventuellt medvetet spridande av misstro varit en så liten andel att det inte spelar någon roll.

  Det började redan med den Nya matematiken, där människor reste runt och åtminstone gav sken av att företräda lärarutbildning och skolforskning för att lansera en totalt felriktad reform. Sen har människor rest runt med dåligt genomtänkta idéer om teman, läroböcker etc. ända till det absoluta bottennappet – PBS och återigen utgivet sig för att vara lärarutbildare eller skolforskare.

  Det har funnits ett antal företrädare för skolforskning och lärarutbildning som fått mycket utrymme i media för extremt lärarkritiska uttalanden. När lärarutbildningen nu fått mycket tid att förbättra lärarnas kvalitet sedan dessa uttalanden gjordes och kritiken mot lärare är lika svidande så börjar många ifrågasätta utbildningarnas kvalitet.

  Mina lärarutbildare lärde ut PBL genom att använda PBL inte genom föreläsningar som jag stött på så mycket av efteråt. Det betyder att jag inte tror att speciellt många lärarutbildare stått bakom dumma reformer och skitsnack om lärare men tyvärr är det den upplevelsen som blivit mycket stark hos väldigt många. Det är en mycket olycklig sits lärarutbildarna hamnat i men jag tror att de är en missbedömning att tro på någon slags kampanj mot er. Inte ens politikers angrepp har egentligen varit riktade mot er utan mot de missgrepp som gjorts i svensk skola.

  1. Monika Ringborg

   Möjligen har du rätt i att misstron spridit sig själv, men när det finns skäl till missnöje kan man göra ett val, speciellt som politiker och andra företrädare med makt – Ta upp dessa skäl och ropa på omfattande förändringar och därmed göra det mycket större än vad det verkligen var från början. Eller faktiskt vara tydligt med att det är punktinsatser som krävs eftersom det inte är hela verksamheten som berörs. Men det är inget som politiker med sin vilja att få igenom sin politik verkar ha intresse av. Och så blir det som det blir.

Kommentarer är stängda.