Man kan bara ana konsekvenserna

Läser om en man som kan släcka mobilnätet i Mora på grund av elallergi. Läs HÄR!

I Mora tar politikerna detta på fullt allvar och menar sig stödja elallergi på vetenskap trots att det inte alls är belagt att strålning från mobil påverkar och leder till elallergi. Det kan få konsekvenser i Mora och på andra ställen också, om de tar beslutet. Det kan bli enligt artikeln, mobil och TV-skugga. Kanske t.o.m. svårigheter att tanka med kort och ta ut pengar. Det har något med riktningen av masterna att göra.

Det har blivit en trend i vårt land (kanske även i andra länder) att en viss grupp politiker gör allt för att försvåra tillvaron för majoriteten av människor på grunder som utgår från common-sense-tänkande och  magkänsla. Från det lilla till det stora fattar man nu beslut på undantagen, på de få procenten av människor eller deras tyckande om saker och ting utan att tänka på konsekvenserna för majoriteten. Ofta uppstår då fler problem, som drabbar andra och flera grupper i samhället. Det blir andra enskilda människor i ett större antal som drabbas istället. Vi kan även ta upp exemplet med att förbjuda dubbdäck, trots att vi vet att dessa kan rädda liv. Och även om det inte skulle leda till dödsfall, kan långa köer och allmänt kaos skapa många problem för andra, därför att det blir många avåkningar, många som inte kan köra på is.

Vi kan ta mobilen som exempel eftersom det är mobilnätet som skall släckas ner (eller reduceras nästan till noll). Nu när vi har haft mobiler i så många år har vi upptäckt vilken trygghet den ger. Man kan ringa efter hjälp om man blir strandsatt eller får motorstopp, har brutit benet eller riskerar att frysa ihjäl. Polisen kan genom mobilen spåra upp människor (kanske inte alla tycker det är kul) i landet som anhöriga inte hört något ifrån osv. Man kan då fråga sig om dessa konsekvenser är värda att offra för att en person inte skall må dåligt. Jag ömmar naturligtvis för denna person, men … man kan bara ana vilka konsekvenserna kan bli. Ökad otrygghet i samhället är inget att leka med.

Men jag tror inte att denna enda man i Mora är så betydelsefull för politikerna. Lika lite som ett antal missnöjda elever på en skola är det. Jag tror att det måste vara dessa politikernas högsta känsla av makt att kunna besluta över så många människors tillvaro. Tänk er in i känslan hos en politiker, som av naturliga skäl blir politiker för att få makt, att kunna bestämma över en majoritet. På samma sätt som en krigisk ledare offrar sitt eget folk för att behålla makten. Som jag ser det, behöver det alltså inte handla det om omsorg för denna man som uppenbarligen mår mycket dåligt. Okey, jag kanske upplevs vara mer än lovligt cynisk, men hur skall man annars kunna förstå hur detta kan ske, utan att man förlorar tron på sin egen förmåga att tänka förnuftigt.

Jag undrar även hur dessa politiker skulle känna sig om någon av deras egna barn eller anhöriga avlider på grund av att de inte har kunnat använda sin mobiltelefon för att få hjälp. Har de tänkt tanken eller tror det som många av oss gör för att skjuta obehagliga saker ifrån oss, att allt bara händer andra.

Beslutet om det nu fattas är så orimligt att det är svårt att tro annat än att det beror på en underliggande känsla av makt.