112 på liv och död och läraryrket

Sitter och tittar på repriserna av programmet 112 på liv och död, som handlar det till stor del om polisens arbete. Det är ett spännande program och ett som visar vad de verkligen gör. Och min tanke blir – tänk om man skulle kunna göra ett liknande program om läraryrket. Man får en verklig förståelse för vad jobbet som polis innebär. Det är ju också ett yrke som från och till får mycket kritik. Inte heller är polisen omtyckta av alla – vissa har dåliga erfarenheter.

Och jag efterlyser inte ett program som klass 9A, utan mer ett program i stil med Den övervakade skolan, som påminner om 112 på liv och död i upplägget.

Tror att läraryrket skulle uppfattas annorlunda om en TV-publik får följa lärarnas arbete under en längre period på olika ställen i landet. Det som saknas, som jag ser det, är en förståelse av vilket arbete skolornas lärare verkligen gör och under vilka förhållanden. Dvs. en ren dokumentär (som iofs är redigerad, men inte dömande).

Det kanske inte skulle vara lika spännande TV, men man vet aldrig!

5 tankar på “112 på liv och död och läraryrket

 1. janlenander

  En mycket intressant betraktelse. Ja, jag tror att bra skol-TV av det slag som du efterlyser kommer att dyka upp i många länder. Tyvärr så är risken rätt stor att svensk debatt är alldeles för långt ifrån den raka friskhet som skulle behövas för att media skulle välja en sådan serie.

 2. frekar06 (@valaret2010)

  Såg något litet av den serien. Efter Klass 9A har jag nästan inte kollat på sådana här skolrelaterade program alls. Blev lite irriterad över hur man framställde skolan där. Men har tittat lite på repriserna av ”Det demokratiska klassrummet” från UR som gick för ett slag sedan. Var främst intresserad av ”Det frie gymnasium” i Köpenhamn där man arbetat helt demokratiskt i fyrtio års tid. Se det här:

  http://urplay.se/164728

  Det är verkligen ett program värt att se. Här kan man tala om att lyckas kombinera demokratiska arbetsformer med att eleverna ska få bra resultat kunskapsmässigt. Mycket speciell skola. Men enligt mig ett föredöme för andra kring hur man kan arbeta. Fredrik

  1. Monika Ringborg Inläggets författare

   Vi kan hoppas att TV2 sänder serien repris inom en snar framtid. Den är så långt från klass 9A man kan komma … man bryr sig inte ens om det auktoritära, skoluniformerna mm. För det är som Jan säger – själen i programmet, överskred detta traditionella, som inte kan införas i Sverige. Men själen kan vi försöka fånga upp.

Kommentarer är stängda.