Garanti – 8 timmars lärarledd undervisning i veckan – i Danmark

Det har universitetet i Köpenhamn satt som en garanti från och med hösten 2013 som lägsta nivå för de som studerar där. År 2014 är 14 timmar enligt ordförande i Studentrådet önskvärt. På frågan om SU skall införa samma garanti för lägsta nivå, svarar rektor Kåre Bremer att det inte kommer göras. Han menar att SU når sina mål och att det därför inte finns någon anledning att förändra valfriheten på de olika institutionerna. Han likställer inte kvalitet likställd med antalet undervisningstimmar, och det kan ju ligga något i detta. Men frågan är om 3 timmar lärarledd undervisning i veckan i genomsnitt räcker för lärarutbildningens studenter (även om de har storföreläsningar). Det är svårt att säga om kvaliteten blir bättre med fler eller sämre med få lärarledda timmar. Men det troliga är kanske att studenterna skulle känna att det är studier som kan tas på allvar. Personligen vill jag träffa studenterna oftare, då de har så många frågor som inte handlar om kurslitteraturen i sig, utan mer om hur de skall tillämpa den när de kommer ut.

Köpenhamns universitet, Hanne Harmsen menar ungefär som Kåre Bremer, och tycker att diskussioner om kvalitet ska föras inom varje utbildningsområde. Men att de nu har varit tvingade att sätta en minimigräns.

Om vi inte har råd att ge studenterna minst åtta timmars undervisning i veckan, ska vi överhuvudtaget ha de utbildningarna då?

Det här skrivs i Guadeamus senaste nummer, men tyvärr finns inte just det här reportaget på nätet utan endast i papperstidningen. Men det kanske läggs in senare.

Men annat kan vara intressant att läsa om, så klicka gärna in er … 😉

1 tanke på “Garanti – 8 timmars lärarledd undervisning i veckan – i Danmark

  1. Pingback: Det digitaliserade medielandskapet och skolan « Fredriks blogg

Kommentarer är stängda.