Meriteringsanställning mm.

SULF protesterar kraftigt över meriteringsanställningen som ersätter forskarassistenttjänster och biträdande lektorstjänster, eftersom man öppnar upp för att stapla åren. Något som kan innebära att lärarna kan få vänta mycket länge på att få en tillsvidareanställning. SULF meddelar idag att de anmäler regeringen för att bryta mot EUs visstidsdirektiv.

Bland annat reagerar man över

– Till skillnad mot vad som då gällde för exempelvis forskarassistenter görs inget undantag för den som varit sjuk eller föräldraledig, för att komma ifråga för anställning sju år efter doktorsexamen, säger Anna Götlind.

… men även att det kan gå ända upp till 20 år efter doktorsexamen för någon att bli tillsvidareanställd. Risken är att meritanställningen kan innehålla mest forskning och få undervisningstillfällen.

Regeringen har sedan tidigare uttryckt en önskan om att komma tillrätta med missbruket av tidsbegränsade anställningar och öka anställningstryggheten inom högskolesektorn. Det som nu beslutats om är ett steg i en helt annan riktning: De nya reglerna kan innebära mer än 20 års tidsbegränsade anställningar från antagning till forskarutbildning till den första tillsvidareanställningen. Det är en orimlig reglering. (SULF-Nytt juli 2012)

Kåre Bremer, rektor vid SU, svarar på SULFs rapport om urholkningen av grundutbildningen och menar att Björklunds uttalande om att det är sossarnas fel inte är någon rättvis beskrivning . ..

[….] Jan Björklund kommenterade rapporten i Almedalen med att urholkningen orsakats av socialdemokraternas utbyggnad av högre utbildning under 1990-talet. Det är ingen rättvis beskrivning. Systemet med ersättning i proportion till antalet helårsstudenter och helårsprestationer har införts i politisk enighet och tillämpats av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar. Volymen på grundutbildningen, dvs antalet platser, är en annan sak. […]

Läs vidare på Kåre Bremers blogg

 

 

2 tankar på “Meriteringsanställning mm.

  1. Helena von Schantz

    Det här är något som länge förvånat mig, Monika, för den här otryggheten i universitetsvärlden är inget nytt. Den skapar en osund konkurrens och osäkerhet som ställer till med mycket skada. Hoppas klagomålen får gehör.

  2. Monika Ringborg Inläggets författare

    Det hoppas jag också Helena, för iom det här riskerar otryggheten att öka. Om man är tillsvidareanställd och inte behöver hoppa på enstaka kurser och vet att man får fortsätta med en kurs kan man utveckla den till nästa gång, och då har man möjlighet att fördjupa och till slut bottna i sin undervisande roll. Något som gagnar studenterna i slutändan.

Kommentarer är stängda.